Pressiteade 5. detsembril 2019

Võrukene Madis Kõiv oli füüsik, filosoof ja kirjanik, kes kirjutas palju ka võru keeles. Tema 90. sünniaastapäeva tähistamiseks 5. detsembril 2019 pani Võru Instituut veebilehele www.helüait.ee kuulamiseks katkendeid Kõivu võrukeelsest kirjandusloomingust. Need valisid välja ja lugesid sisse Evar Saar ja Urmas Kalla. Tänapäevaste vahenditega kuulatavaks sai ka 1996. aastal helikasseti „Rohiline ruunakõnõ“ jaoks näitleja Tarmo Männardi poolt sisse loetud Peetso Saamo monoloog näitemängust „Põud ja vihm Põlva kihelkonnan nelätõistkümnendämä aastaga suvõl“.

Lavastaja Taago Tubin, kes ka ise Kõivu näidendeid lavastanud on, ütleb tänases Uma Lehes Kõivu loomingu kohta nii: „Madissõ teksti omma jo nigu põhalda kao, esi maailmu ja salahuisi täüs. Lihtsä om sinnä är uppu, a ku su tuukrikell om õigõlõ hellü säet, sis võiva kogõmusõ olla väega inspiriirvä ja müstilidse. Madissõ maailmu man om kõgõ tähtsämb paik. Inemise paik-likkus om tähtsämb, ku timä ao-likkus ja inem-likkus.“ Võru kirjanduse uurija Tiia Allas räägib samas lehes: „Kõiv om kirotanu, et kotussõ, kohe sa suurõst pääst tulõt, saat sa valli. A nuu kotussõ, kohe sa trehvät latsõpõlvõn, kotussõ, kon mängit, sääl omma kõik asja absoluutsõ katõgoorilidsusõga, sääl kotsin vältmäldä ja taa peräst ka igävedse.“

Soovist seda Madis Kõivu igavest paiklikkust inimestega jagada ongi sündinud need helifailid. Head kuulamist! Vaata www.helüait.ee!

Aitäh Viia ja Mari Kõivule lahke loa eest Kõivu loomingu katkendeid Internetis avaldada; Jan Rahmanile ja Jaan Tammele tehnilise abi eest; Tarmo Männardile, Evar Saarele, Urmas Kallale ja Tiia Allasele tekstide lugemise ja soovitamise eest ning Eesti Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupile toetuse eest!

 

Võru Instituut
Lisainfo:
Triinu Laan
Tel 53322153

Jagamine