Tulemas on 17. võru keele nädal

Iga aasta novembri esimesel täispikal nädalal peetakse võru keele nädälat. Sel aastal on võru keele nädal 7.–13. novembril 2022. Võru keele nädalat peetakse selleks, et võru keelele rohkem tähelepanu pöörata ja eelkõige seetõttu, et keelt palju rohkem kõnelda.

  1. aasta võru keele nädala tunnuslause on ÜKS SÜDA, KAKS KEELT. Tunnuslause pakkus välja Helen Tambets-Telk. On ju nii, et võrukas saab oma ellu kaasa kaks emakeelt ning Võrumaal aetakse juttu ja parandatakse maailma ikka omas keeles.

Mida teha võru keele nädalal?

  1. Kõik aktiivsed võrukeelsed inimesed võivad hakata VÕRU KEELE AGENDIKS. Agendi töö sisu on ajada omi igapäevaseid töö-, kooli- või muid asju võru keeles ja olla sellega teistele eeskujuks. Kui töö meeldima hakkab, võib seda lõputult jätkata. Agent võib korraldada mõne väikse võrukeelse ürituse, teha ära võrukese väljakutse, lugeda ette võrukeelseid raamatuid või Uma Lehte. Agent võib oma agenditööd kiita näiteks oma Facebooki (FB) lehel ja grupis „Võro kiil“, samuti võib postitada sinna juurde pilte ja näiteks telefoniga tehtud filmiklippe.

Võru keele agent tuntakse ära, kui tal on seljas agendi T-särk. T-särk võib olla ka eelmise või üle-eelmise aasta oma, aga uue särgi saad endale osta siit (tellimine kuni 17. oktoobrini).

 

  1. Sel aastal toome lavale ka maailma esimese võrukeelse stand-up etenduse „KOGÕMUS MASS!Stand-up komöödia näitleja ja lavastaja on Tarmo Tagamets. Etendust saab kokkuleppel näitlejaga tellida ka oma asutusse (kirjuta e-kiri tarmo.tagamets@gmail.com). Esietendus toimub 7. novembril kell 19 Krootuse rahvamajas. Eelmisel aastal ostetud piletit saab kasutada ka sel aastal.

9. november – Misso rahvamaja kell 18.00

10. november– Varstu Kultuurikeskus kell 18.00

  1. ÜLESKUTSE „Kõnõlõ mukka võro kiilt!“ Kõik, kes tahavad, et nendega võru keeles kõneldaks, saavad kasutada vastava sõnumiga märki.

 

  1. VÄLJAANNETE TUTVUSTAMINE Võru Instituudi suures saalis 11. novembril kell 12. Koolilaste kirjatööde kogumiku „Mino Võromaa 35“ ja võrukeelse Tähekese esitlus. Avatakse ka jaanuari võru keele eestkõneleja Kaja-Riina Plumanni maalinäitus “Siist ja säält”.

 

  1. Võru keele nädalaks saavad valmis UUED VÄLJAANDEDvõro-eesti seinakalender (2023) ja raamatkalender „Võro-Seto tähtraamat 2023“.
  1. Võta osa VÕRUKESE VÄLJAKUTSE mängust (prindi välja või mängi mobiilis).

 

  1. Võru Instituudi kodulehel on tulemas ka keelt ja kultuuri tutvustav VEEBIVIKTORIIN.

 

  1. PÕNEVAD TEGEMISED VANA-VÕROMAA MUUSEUMIDES

 

  • Karilatsi muuseum kutsub mängima sõnamängu – oma meeskonnaga tuleb käia vanade hoonete vahel ja lahendada sõnamõistatusi. Õppida saab ka mardi- ja kadripäevakombeid.
  • Mõniste muuseumis saab värviliste sedelite pealt võru keelt õppida.
  • Vana-Võromaa kultuurikojas räägitakse esivanemate saunas käimise tarkustest ja hingesaunast.
  • Kreutzwaldi muuseumin saavad lapsed 9.-11. novembril kell 10 ja 11 käia muinasjututunnis ja kell 16 täiskasvanud võrukeelsel muuseumiekskursioonil.

 

  1. ÜLESKUTSE. Kutsume kõiki võrukaid üles kandma võru keele nädalal omi rahvarõivaid nii tööl kui ka peol. Kutsume kõiki heiskama võrokõisi lippe nii masti, majade külge kui ka laua peale. Võrokõisi lippe saab osta siit.

 

  1. KEELEKOHVIK Võru Instituudi esimese korruse saalis esmaspäevast neljapäevani kell 9.30-12. Tule räägi võru keelt ja saad tassi hommikukohvi tasuta! Iga päev on kohvikus uued inimesed ja uued teemad.

 

  1. KULLÕ, MA LOE SULLÕ – 2.–7. klassi latsi võro keelen ettelugõmispäiv Võromaa keskraamadukogo latsiosakunnan 9. novvembril  kell 11.00.

 

  1. KORRALDA ISE VÕRUKEELNE ÜRITUS oma kodus või töö juures. Näiteks võib laulda võrukeelitseid laule, tantsida pärimustantse, lugeda ette võrukeelseid raamatuid, panna välja võrukeelseid silte vms. Kõik võrukeelsed ettevõtmised aitavad kaasa kohaliku keele ja kultuuri püsimisele.

 

  1. Kasuta oma võrukeelse ürituse välljahõikamise jaoks VÕRU KEELE NÄDÄLA PÄISIT JA BLANKETTE. Info saad trükkida võru keele nädala sõnumiga plakati peale.

 

14. Põrsas Peppa räägib jälle võru keeles. Telekanal Kidzone Mini hakkab juba pühapäeval, 6. novembril näitama Põrsas Peppa uut sarja ka võru keeles. Selleks tuleb kanali seadistusest valida heli valikust võru keel. Põrsas Peppa ja tema pere ja sõprade tegemisi saab vaadata iga päev kell 7:00, 13:20 ja 21:00.

 

Veel võru keele nädala üritusi

7. novembril kell 17.00 Tartu Ülikooli eesti- ja üldkeeleteaduse instituudis raamadukogus (Jakobi 2-423, Tarto) “Kalõvipoja õdak”.

Võru keele nädal lasteaias “Sõleke”

 

Jälgi ka Võru Instituudi facebooki lehte https://www.facebook.com/VoroInstituut/ ja Võru Instituudi kodulehte www.wi.ee.

 

 

Täpsem info:

 

Triin Toom

projektijuht

Võru Instituut

Tartu tn 48, Võru

tel 5348 6982

triin.toom@wi.ee

 

VÕRU KEELE NÄDÄLA ARHIIV

Jagamine